Поради щодо швидкого приготування компосту Одним з найпоширеніших на дачах добрив для живлення грунту є компост. Головна його перевага в тому, що для його отримання не потрібно ніяких капіталовкладень, так як в якості інгредієнтів використовуються органічні відходи на ділянці.

Способів приготування компостів досить багато, проте всі вони зводяться до обладнання спеціального місця, де добриво саме «дозріває», завдяки природним процесам гниття. Все, що потрібно від дачника, це часом підкидати новий матеріал.

Однак бувають випадки, коли чекати стандартні 2-3 роки на приготування немає можливості, в такому випадку слід вдатися до методу більш швидкого приготування:

1. Матеріал. Хоч для приготування компосту підходить будь-яка органіка, однак, якщо за мету ставиться максимально прискорити процес, слід утриматися від використання великих гілок, трісок та інших дерев'яних фрагментів. Також в даному випадку не варто кидати в компостну купу м'ясні і рибні відходи, а також жир та масла. Невідповідним матеріалом в даному випадку будуть фекальні маси, вироблені хижими всеїдними тваринами. Всю іншу органіку можна розділити на азотисту і вуглецеву групи. Азотиста, або зелена, включає в себе свіжоскошені трави, бур'яни, відходи життєдіяльності тварин травоїдного типу, а також всіх видів птиці. Підійде використання всіх плодів з городу й саду, а також кухонних відходів. Вуглецева, або коричнева група, що складається з тирси, листового опаду, хвої, целюлози, соломи, золи, сіна. Для швидкого приготування може підійти і один гній, однак цінність компосту зростає при включенні інших компонентів.

2. Способи приготування. Аеробний метод передбачає створення вільного простору в середовищі компостного матеріалу, куди надходить повітря. Тому в даному випадку застосовуються спеціальні купи, з облаштованим на підставі дренажем. Щоб уникнути

Поради щодо швидкого приготування компосту
швидкого випаровування вологи використовується накриття, в основному клейонкою: також це захистить матеріал від вимивання корисних речовин у разі рясних дощів. Для убыстрения процесу необхідно час від часу перемішувати купу, що дасть можливість отримати готовий компост протягом місяця. У разі застосування анаеробного способу потрібно яма глибиною 1,5 метра: після закладання кожного шару проводиться втоптування і трамбування. Зверху яму потрібно щільно прикрити плівкою, накидавши поверх неї шар грунту, щоб уникнути надходження повітря всередину. Такий метод дозволяє отримати порцію готового компосту протягом 2-5 місяців: він має значно велику поживність, ніж аеробний. Для убыстрения процесу у продажу існують спеціальні прискорюють рідини для компосту, з допомогою яких необхідно поливати кожен шар.